I min barndom fik vi altid oksehaler til min fødselsdag. Det er mange år siden, men i år lavede jeg det til min mor på hendes fødselsdag. Det smager så englene synger.
Antal personer: 6-8 personer
Ingredienser:
Olie eller smør til stegning.
3 kg oksehaler
Mel
Paprika
Salt og peber
1/2 selleri
3 løg
5 gulerødder
3 persillerødder
5 fed hvidløg
1/2 flaske rødvin
1 liter vand.
4 dl flåede hakkede tomater
5 laurbærblade
Hakket persille til pynt
Kartoffelmos:
2 kg kartofler
200 g smør
2 dl kogende mælk
2 æg
Salt, peber og muskatnød.
Fremgangsmåde:
- Løg pilles og hakkes.
- Hvidløg pilles og hakkes fint.
- Selleri, gulerødder og persillerødder skrælles og skæres i tern.
- Grøntsagerne svitses i en stor stegegryde.
- Mel, paprika, salt og peber blandes.
- Halerne vendes i melblandingen og steges på en pande – det skal nok være i flere hold.
- Halerne tilsættes grøntsagerne.
- Rødvin, laurbær, hakkede tomater og vand tilsættes.
- Det hele simrer i ca. 3 timer til kødet er helt mørt.
- Hvis halerne er for fede kan det betale sig at tage lidt fedt fra sovsen.
Kartoffelmos:
- Kartoflerne koges i usaltet vand til de er helt møre.
- De moses herefter.
- De mosede kartofler røres med smør og kogt mælk.
- Det smages til med salt, peber og muskatnød.
- Herefter røres 2 æg i blandingen.
- Man kan med fordel sætte røremaskinen til at gøre det hårde arbejde.
- Kartoffelmosen fordeles rundt i et stort fad og toppen sprøjtes gennem en sprøjtepose.
- Kartoffelmosen bages i ovnen ved 200° i ca. 30 minutter – til den er flot gylden.
- Oksehaleragouten hældes i midten af fadet og der drysses med persille lige inden servering.