Oksehaler

I min barndom fik vi altid oksehaler til min fødselsdag. Det er mange år siden, men i år lavede jeg det til min mor på hendes fødselsdag. Det smager så englene synger.

 

 

 

Antal personer: 6-8 personer

Ingredienser:

Olie eller smør til stegning.

3 kg oksehaler

Mel

Paprika

Salt og peber

1/2 selleri

3 løg

5 gulerødder

3 persillerødder

5 fed hvidløg

1/2 flaske rødvin

1 liter vand.

4 dl flåede hakkede tomater

5 laurbærblade

Hakket persille til pynt

Kartoffelmos:

2 kg kartofler

200 g smør

2 dl kogende mælk

2 æg

Salt, peber og muskatnød.

Fremgangsmåde:

  • Løg pilles og hakkes.
  • Hvidløg pilles og hakkes fint.
  • Selleri, gulerødder og persillerødder skrælles og skæres i tern.
  • Grøntsagerne svitses i en stor stegegryde.
  • Mel, paprika, salt og peber blandes.
  • Halerne vendes i melblandingen og steges på en pande – det skal nok være i flere hold.
  • Halerne tilsættes grøntsagerne.
  • Rødvin, laurbær, hakkede tomater og vand tilsættes.
  • Det hele simrer i ca. 3 timer til kødet er helt mørt.
  • Hvis halerne er for fede kan det betale sig at tage lidt fedt fra sovsen.

Kartoffelmos:

  • Kartoflerne koges i usaltet vand til de er helt møre.
  • De moses herefter.
  • De mosede kartofler røres med smør og kogt mælk.
  • Det smages til med salt, peber og muskatnød.
  • Herefter røres 2 æg i blandingen.
  • Man kan med fordel sætte røremaskinen til at gøre det hårde arbejde.
  • Kartoffelmosen fordeles rundt i et stort fad og toppen sprøjtes gennem en sprøjtepose.

Bagt kartoffelmos

  • Kartoffelmosen bages i ovnen ved 200° i ca. 30 minutter – til den er flot gylden.
  • Oksehaleragouten hældes i midten af fadet og der drysses med persille lige inden servering.

 

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *