Æblegelé fra Sønderho.

Æblegele

 

 

 

 

 

Min faster lavede den perfekte æblegele, som havde den skønneste røde farve og smag af æbler og vanille.

Da jeg selv forsøgte tog det et par opkald til Fanø for at få styr på fremgangsmåden. Det er et weekendprojekt, som skal nydes, når de første æbler begynder at falde ned. Hele huset dufter af æble og det kræver et nybagt brød, når der skal prøvesmages.

 

 

Ingredienser:

1 kg. Sukker pr./ltr. saft

1 vanille stang pr./ltr. saft

1/2 brev rød Melatin pr./ltr. saft

Fremgangsmåde:

Jeg koger saften i en saftkoger – også kaldet en Tutti Frutti.

Æblerne deles i mindst 4 stykker (så saften nemmere kan komme ud).

Øverste gryde fyldes med æblerne og nederste gryde med vand. Det er vigtigt, at klemmen er lukket på slangen. Man kan sagtens efterfylde med flere æbler.

 

Æblegele gryde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saften tappes fra midterste gryde gennem slangen og sigtes inden det hældes i en gryde. Når der ikke kommer mere saft lader jeg det trække i gryden til næste dag. Det er i den sidste saft, man får mest smag og pektin ud af. Næste dag koger jeg saften op og lader den koge ved kraftig varme i 5 minutter. Det er vigtigt at få skummet saften godt af.

september 2014 118

 

 

 

 

 

 

Herefter skal saften koge ved svag varme i 4-5 timer sammen med kornene fra vanillestængerne og de tomme stænger. På den måde fordamper meget af væsken og smagen bliver mere intens og den dybe gyldne farve fremkommer.

Herefter tilsættes sukker og det koger med i 10 minutter.

Det er meget forskelligt hvor meget pektin, der er i æblerne. Man må prøve sig lidt frem med Melatinen. Det er vigtigt at røre det op i sukker inden det tilsættes under omrøring. Saften sies, inden den hældes på glas. Efter ca. en time dannes der en “film” på toppen af glassene. Denne kan man nemt skrabe af og dermed er geléen meget fin og ren at se på.

Herefter kan glassene lukkes.

 

 

 

 


Kommentarer

Æblegelé fra Sønderho. — 3 kommentarer

  1. Pingback: Fars Kiwikage | Mettes Madhistorier

  2. Hej 🙂 Jeg har æbler som jeg vil prøve at koge i min saftkoge og lave gele af. Du bruger rød melatin. Jeg kogte vindruer i går og jeg brugte gul melatin, som de fleste anbefaler, men det blev meget tyndt. Jeg ved snart ikke hvad jeg skal bruge, rød eller gul melatin. Jeg har lidt madæbler og flest spiseæbler, skal jeg prøve mig frem til det er lidt tykt? Håber at du kan hjælpe.

    Mvh Gitte

    • Hej Gitte. Jeg har opskriften fra min faster. Hun brugte rød Melatin – og derfor gør jeg det også. Jeg er sikker på at du også kan bruge gul. Min erfaring er at jo mere du lader saften koge ind inden du tilsætter sukker, jo kraftigere smag og jo bedre konsistens. Husk at det er godt at bruge nedfaldsæbler – da der er mere pektin i umodne æbler. Jeg sier ofte geléen lige inden jeg hælder den på glas. Hvis du bruger de målestoksforhold, som jeg har skrevet, burde du ikke få problemer.
      Held og lykke og skriv endelig, hvis det driller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *