Rugbrød

RugbrødEfter mange års forsøg på at bage et godt rugbrød, er jeg endelig kommet frem til dette brød. Jeg bager normalt et brød hver weekend – så har vi nok til madpakker til ugen. Brødet bliver ikke tørt i løbet af ugen.

Det tager ikke ret lang tid at lave brødet – røremaskinen klarer det meste af arbejdet. Jeg har altid surdej til at stå i køleskabet – så det er kun første gang, at man skal lave denne.

 

Ingredienser:

Surdej:

5 g gær

2 dl vand

100 g groft rugmel

1 tsk groft salt

Rugbrød:

2 øl

1 dl ymer

1 dl lunken vand

10 g gær

2 spsk sirup

400 g surdej

500 g rugmel

250 g fuldkornshvedemel

150 g sigtemel

50 g sesamfrø

50 g hørfrø

50 g knækkede rugkerner

75 g græskarkerner

20 g salt

Fremgangsmåde:

Surdej: (laves kun 1. gang)
Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt rugmel og salt.
Rør surdejen godt sammen.
Lad surdejen stå tildækket med folie eller med låg i 3-4 dage.
Rugbrød:
Gæren udrøres i det lunkne vand.
Øl, ymer, vand, gær, sirup, surdej, rugmel, fuldkornshvedemel og sigtemel tilsættes og dejen æltes på maskinen i ca. 5-8 minutter.
400 g af dejen tages fra til ny surdej.
Surdej

 

 

 

 

 

 

 

 

Sesamfrø, hørfrø, knækkede rugkerner, græskarkerner og salt tilsættes og dejen æltes i yderligere 5 minutter på maskinen.
Dejen hældes i en 3,3 ltr. rugbrødsform.
Dejen hæver køligt i 24 timer.
Brødet tages ud i stuetemperatur 1 time før bagning.
Bages 1 time ved 200 grader.
Det varme brød pakkes med det samme ind i madpapir og kommes i en frysepose, som lukkes til.
Det gør at fugten fra rugbrødet bliver i brødet og det dermed ikke bliver tørt.
Rugbrød pakket i pose


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *