Efter mange års forsøg på at bage et godt rugbrød, er jeg endelig kommet frem til dette brød. Jeg bager normalt et brød hver weekend – så har vi nok til madpakker til ugen. Brødet bliver ikke tørt i løbet af ugen.
Det tager ikke ret lang tid at lave brødet – røremaskinen klarer det meste af arbejdet. Jeg har altid surdej til at stå i køleskabet – så det er kun første gang, at man skal lave denne.
Ingredienser:
Surdej:
5 g gær
2 dl vand
100 g groft rugmel
1 tsk groft salt
Rugbrød:
2 øl
1 dl ymer
1 dl lunken vand
10 g gær
2 spsk sirup
400 g surdej
500 g rugmel
250 g fuldkornshvedemel
150 g sigtemel
50 g sesamfrø
50 g hørfrø
50 g knækkede rugkerner
75 g græskarkerner
20 g salt
Fremgangsmåde:
Surdej: (laves kun 1. gang)
Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt rugmel og salt.
Rør surdejen godt sammen.
Lad surdejen stå tildækket med folie eller med låg i 3-4 dage.
Rugbrød:
Gæren udrøres i det lunkne vand.
Øl, ymer, vand, gær, sirup, surdej, rugmel, fuldkornshvedemel og sigtemel tilsættes og dejen æltes på maskinen i ca. 5-8 minutter.
400 g af dejen tages fra til ny surdej.
Sesamfrø, hørfrø, knækkede rugkerner, græskarkerner og salt tilsættes og dejen æltes i yderligere 5 minutter på maskinen.
Dejen hældes i en 3,3 ltr. rugbrødsform.
Dejen hæver køligt i 24 timer.
Brødet tages ud i stuetemperatur 1 time før bagning.
Bages 1 time ved 200 grader.
Det varme brød pakkes med det samme ind i madpapir og kommes i en frysepose, som lukkes til.
Det gør at fugten fra rugbrødet bliver i brødet og det dermed ikke bliver tørt.